Joggen, Run, Sport, Jog, Sportieve, Race

In dit artikel wil ik het hebben over cardio. Moet je cardio doen? Wanneer zou je cardio moeten doen? De voordelen en de nadelen van cardio.

De meeste mensen die gewicht willen verliezen denken dat ze dat alleen kunnen doen met behulp van cardio, ze gaan naar de loopband toe en beginnen met rennen. Meestal is dit niet de juiste aanpak, als je gewicht wilt verliezen moet je de voeding aanpakken of spiermassa opbouwen. Door alleen cardio te doen, word alleen je conditie steeds beter en blijf je achter met een ‘skinny-fat’ (slank met een laagje vet, zonder spierdefinitie) lichaam. Het nadeel van cardio is, is dat zodra je er beter in wordt, je steeds minder calorieën gaat verbranden tijdens cardio naarmate je het meer doet, terwijl dit bij weerstandstraining of een HIIT-training niet het geval is.

Bij het doen van cardio denken mensen meer aan vetverlies en niet zo zeer aan gewichtsverlies. Het doel zal moeten zijn om gewicht te verliezen, dit kan gedaan worden in de vorm van vet of spieren, maar je wilt geen spieren verliezen. Het idee is om zoveel mogelijk spiermassa te behouden, want dit zorgt ervoor dat er meer calorieën verbranden in rust, je kracht wordt dan niet minder en je lichaam ziet er dan zo goed mogelijk uit.

Heb je cardio nodig om vet te verliezen? Het antwoord is: Nee! Het kan een goede manier zijn om het proces van vetverlies te versnellen en zo het lichaam te krijgen dat je wilt, maar het is niet essentieel. Om vet te verliezen wil je een aantal verschillende aanpakken hebben om op deze manier je doelen te bereiken. Je wilt weerstandstraining doen, je wilt HIIT (High Intensity Interval Training) doen en je wilt een klein beetje cardio doen met een lage intensiteit, het is dus een combinatie van deze aanpakken om uiteindelijk je doel te behalen.

Het voordeel van cardio met lage intensiteit ( denk aan lopen of fietsen) is dat het makkelijk is om te doen, de kans op een blessure is zeer laag, de intensiteit is laag en is dus goed te doen op bijvoorbeeld rustdagen van jouw fitness schema, het zorgt voor minimale spanning op de gewrichten. Cardio met lage intensiteit, minimaliseert de afbraak van spiermassa ten opzichte van cardio met hoge intensiteit (denk aan hardlopen).

Hoe zou je de cardio moeten inplannen in jouw schema. Als eerste zou je moeten bepalen wat je doelen zijn. wil je spiermassa opbouwen, dan gaat cardio daar niet bij helpen. Dat betekent niet dat je helemaal geen cardio zou moeten doen, je kan altijd wel iets doen, maar het zou niet bovenaan je lijstje moeten staan van aanpakken om jouw spiermassa te vergroten.

Om vet te verliezen zou je jouw voeding moeten aanpassen, dat heeft de hoogste prioriteit. Mocht je te veel voedsel eten met weinig voedingswaarde, verminder dan dat ‘slechte’ voedsel. Eet je te veel calorieën , kijk dan hoeveel je binnen krijgt en verminder dat dan. Bestaat je dieet uit veel koolhydraten en weinig eiwitten, verhoog je eiwitten dan en verlaag die koolhydraten en misschien de vetten iets verhogen. Mocht je nooit eerder hebben getraind begin dan niet meteen met vijf keer in de week te trainen, maar start met twee of drie weerstandstrainingen in de week. Naarmate er een aantal weken voorbij zijn gegaan kan je een weerstandstraining-sessie toevoegen. Misschien een cardio-sessie met lage intensiteit toevoegen, of een HIIT-sessie. Het doel is om elke week iets meer te doen. Je zou niet meteen je calorieën enorm moeten gaan verminderen en je aantal training-sessies moeten gaan verhogen, want het is niet vol te houden, je zult je slecht voelen en het is gewoon niet nodig.

Wil jij spiermassa opbouwen?

Als je spiermassa wil opbouwen bekijk dan een Het e-book Spiermassa Protocol.

TOP!? Spiermassa Protocol Mannen (Henry&Rinus) Review | KMA

In dit boek wordt beschreven hoe jij jouw spieropbouw kan maximaliseren met 3 basis principes van het trainen. Alle kennis en tools worden gegeven om de spieropbouw te maximaliseren, denk hierbij aam de juiste voeding en een methode met minimale restricties. Het is een kant-en-klaar pakket waar jij ongeacht jouw niveau of trainingservaring mee kan beginnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s